Dr. Csernus Imre: A nő: Csajsziknak
A könyvajánlót készítette Tömöri Lilla (2016-2017)
Csernus doki megírta A nő c. könyvének fiatalabb korosztálynak szánt változatát, melynek elolvasása által, ahogy az író mondja: megszűnhet a vakság (ha képesek vagyunk áttenni életünkbe az olvasottakat) és úgy gondolom így megelőzés képen, A nőt (ami szüleink korosztályának szól) már nem lesz szükségünk elolvasni.
Miről is fogsz olvasni?
Rengeteg önbizalomhiányos ember él a földön, különböző takarókkal leplezve ezt. Rá lehet kenni bárkire saját szerencsétlenségeidet, de a te életedért végső soron te vagy a felelős, és csak így válhatsz stabil személyiséggé, ha ezt vállalod. Ahogy mondani szokás: A barátaidat megválaszthatod, a családod nem… rengeteg rossz viselkedésformát tanulunk el szüleinktől, melyekre gyakran csak akkor jövünk rá mikor mi is ugyan azt az elfuserált élethelyzetet éljük át már a századik alkalommal. Csernus a sajátos közlésmódjával, mindannyiunk számára érthetően elénk tárja életünk tükrét, ami által, ahogy ő fogalmaz a könyvben: bekövetkezik a negatív heuréka élmény és csak annyit mondunk: Úristen! Az, hogy ezzel utána mit kezdünk, az már egy másik dolog…
Ahogy a családunkat nem, úgy barátainkat, egyéb kapcsolatainkat mi magunk alakítjuk ki, de hogyan? Pontosan olyanok lesznek körülöttünk, amilyenek mi is vagyunk. Ezt sokszor latolgatja Csernus a „zsák a foltját” hasonlattal, teljes joggal, mivel akik körülöttünk vannak óriási hatást gyakorolnak ránk. Egymás leképezései vagyunk. Ha lusták, gyávák vagyunk, akkor bizony lusta és gyáva lesz a párunk is. Ezeket nehéz és fájó kimondani, valamint emiatt sok kimenetele lehet annak, hogy mit reagál az olvasó a könyvre, mivel Csernus nem finomkodik. Megmondja, amit te olyan ügyesen eldugtál lelked legalsó fiókjába. Minden állítás kristálytiszta levezetés által következik, ok-okozati összefüggésben, így láthatjuk, hogy ha így, úgy, vagy amúgy folytatjuk az életünket, akkor mi is fog alakulni belőle. Legalábbis, ha nem tagadunk.
Ami végigkísér a könyvön az az, hogy az életünkért mi vagyunk a felelősek, és amíg másra hárítjuk gondjainkat, nem leszünk képesek kilépni egy olyan élethelyzetből sem, ami rossz nekünk, hiszen „Nem az én hibám”. A döntést mi hozzuk, és Csernus sem állítja, hogy könnyű lesz. Fájni fog amint kinyitjuk a szemünket, majd fájni fog minden lépés, míg végül fel nem tudunk lélegezni, és bátran, teljes bizonyossággal kijelenteni: Én élem a saját életem, boldog vagyok, döntéseket hozok, ha pedig rosszul, akkor tanulok belőle.
Kötelező olvasmány, ha kézbe akarod venni az életed, és fiatalként jól jönne egy kis iránymutatás objektív szemléletben, hogy hogyan is válj érzelmileg is felnőtté, valamint igazi Nővé. Ne várd meg, amíg rájössz majd valamikor: Itt semmi sincs rendben. Mindenképpen ajánlom a könyvet, amivel nem kell mindig teljesen egyetértened, nyugodtan kérdőjelezd meg a leírtakat. Ha elgondolkoztat és megállít egy pillanatra, hogy nézz körül, akkor már előrébb vagy, mint voltál.
2017-09-21
Rovat: Könyvajánló
Bejelentkezés
Nyitva tartás
 • H: 7:30-16:00
 • K: 7:30-16:00
 • Sz: 7:30-16:00
 • Cs: 7:30-16:00
 • P: 7:30-14.00
Elérhetőség
 • Tóth Árpád Gimnázium
 • Tóth Eszter Könyvtár
 • 4024 Debrecen
 • Szombathi I. u. 12.
 • +36/52/411-225/122
 • totheszterkonyvtar
 • @gmail.com
Partnereink
Hasznos oldalak