Tóth Árpád Szavalóverseny
Weöres Sándor
A versről


Olvass verseket oly nyelveken is, amelyeket nem értesz. Ne sokat,
mindig csak néhány sort, de többször egymásután. Jelentésükkel ne
törődj, de lehetőleg ismerd az eredeti kiejtésmódjukat, hangzásukat.
Így megismered a nyelvek zenéjét, s az alkotó-lelkek belső zenéjét.
S eljuthatsz oda, hogy anyanyelved szövegeit is olvasni tudod a
tartalomtól függetlenül is; a vers belső, igazi szépségét, testtelen
táncát csak így élheted át.
Az aradi Kölcsey Egyesület Pávai Gyula elnök kezdeményezésére az aradi Csiky Gergely Iskolacsoporttal közösen 2002. áprilisában a város szülötte, Tóth Árpád költő emlékére szavalóversenyt rendezett a partiumi és a határon túli diákok részére. Két korcsoportban (9-10. és 11-12. évfolyamosok) és két kategóriában (Tóth Árpád vers és Tóth Árpád által fordított vers).

Bankós Csaba igazgató helyettesünk és Pávai Gyula úr megállapodása értelmében ezt a versenyt évente felváltva rendezzük Debrecenben és Aradon.

2002-ben a versenyen Jaross Judit, akkor 10. F osztályos diákunk vett részt Fehér Antal tanár úr kíséretében. Judit nagyon szépen szerepelt. Az aradi Minorita templom Kultúrtermében rendezték a szavalóversenyt. A kultúrházat az egyház nemrég kapta vissza a román államtól igen leromlott állapotban. A díszterem falát muzeális értékű falfestmény díszíti, ennek ellenére az épületnek még a fűtése sem megoldott.

2003-ban mi adtunk helyet a rendezvénynek. Aradról, Déváról és Nagyváradról érkeztek diákok a határon túlról, Debrecenből a Fazekas Mihály és az Ady Endre Gimnáziumból. (A dévaiak éjfél után indultak, hogy az esetleges határon történő várakozás miatt nehogy lekéssék a délután kettőkor kezdődő versenyt.)

Az iskolánk könyvtárában rendezett szavalóverseny sok diákunk és tanárunk (Biczóné Porcsin Judit, Rácz Sándorné, Nábrádiné Horváth Ildikó, Várallyainé Balázs Judit, Papp Márta, Gyermánné Huga Ibolya) odaadó munkája eredményeként nagyon jól sikerült. Szirákné Csapó Ágnes volt a házigazdánk, a vendégeket tanulók és tanárok szállásolták el, saját készítésű ételekkel kínáltuk őket a büfében. Nemcsak a díjazottak, hanem minden résztvevő kapott kisebb ajándékot. A verseny után néptáncosaink (Szászi Judit, Májer Réka, Holló Attila, Soós István) tartottak bemutatót, valamint Czigle Boglárka énekelt.

A verseny utáni napon városnéző sétára invitáltuk vendégeinket a Fazekas Mihály Gimnáziumba, a Református Kollégiumba, a Nagytemplomba és a Nagyerdőre.

2004-ben Aradon találkoztunk. Iskolánkat Takács Veronika, Magyar Zsuzsa, Hegedűs Fruzsina és Katona László képviselte. Az eseményről a Kossuth Rádió is beszámolt Határon Túli Hírek című műsorában. A Minorita Kultúrházban Pávai Gyula mondott beszédet, s megkoszorúztuk Tóth Árpád emléktábláját. A beszédben Pávai Gyula Tóth Eszterről elmesélt egy kedves történetet. A Kölcsey Egyesület rendezvényeire rendszeresen meghívták a költő lányát, aki levelei címzésekor – hogy biztosan elérjen a levél – Arad mellé zárójelben mindig odaírta, Oradea (Oradea Nagyvárad román neve). Hiába hívták fel erre a figyelmét, ő rendszeresen eltévedt a román nevek között.

A versenyt követően felejthetetlen élményben volt részünk. A Minorita templom udvarán restaurálták a később az aradi Tűzoltó téren felállított Szabadságszobrot. A szoborcsoportot, allegorikus alakjait, történetét, kálváriáját egy aradi lelkész 12 éves fia mutatta be nekünk. Tudása, hazafias lelkesedése, stílusa egyaránt lebilincselő volt, különösen azért, mert csak véletlenül csatlakozott hozzánk. A város, Partium és Erdély régmúlt és mai történelmében való jártasság minden határon túli versenyzőre és tanárra jellemző volt.

2005-ben a szavalóversenyt a hagyománynak megfelelően április 15-én megrendeztük.

2006-ban a jubileumi tanévben, a hagyománytól eltérően Aradon és Debrecenben is lesz verseny. A jubileumi szavalóversenyt szeretnénk országos méretűvé tenni. Továbbra is várjuk a határon túli iskolákat, Debrecen középiskoláit, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő gimnáziumok tanulóit.

2007-ben a gimnáziumban volt ismét a szavalóverseny. A versenyzők Tóth Eszter egy szabadon választott versével indulhattak. Könyvtárunk ebben az évben vette fel Tóth Árpád lányának a nevét.
2008-ban anyagi okok miatt elmaradt az aradi szavalóverseny.

2009-ben a Tóth Árpád Gimnázium adott helyet a szavalóversenynek. A versenyzőknek két verset kellett szavalniuk. Kötelező versek: I. korcsoport: Tóth Árpád: Erdő; II. korcsoport: Tóth Árpád: Isten oltó-kése és valamely nyugatos költő egy szabadon választott költeményét.

2010-ben a hagyomány folytatásaként május 7-én Aradon Csiky Gergely Iskolaközpont által megrendezett szavalóversenyen vettünk részt. A versenyzőknek Tóth Árpád egy szabadon választott versét kellett előadniuk. A gimnázium nevében a diákok és kísérő tanáraik koszorút helyeztek a Szabadságszobornál.. A versenyt követően alkalmuk volt megismerkedni a város múltjával és jelentős építészeti értékeivel is.

2011-ben Tóth Árpád születésének 125. évfordulója alkalmából megrendezzük a szavalóversenyt.

A versenyeinken 2002 óta az alábbi iskolák vettek részt:

Debreceni gimnáziumok:

Ady Endre Gimnázium
Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium
Dóczy Gedeon Református Gimnázium
Fazekas Mihály Gimnázium
Könnyűipari Szakközépiskola
Medgyessy Ferenc Gimnázium
Református Kollégium
Szent József Gimnázium
Tóth Árpád Gimnázium

Határon túli iskolák

Ady Endre Líceum Nagyvárad,
Bosa Milicevic Közgazdasági Középiskola, Szabadka,
Eminescu Főgimnázium, Nagyvárad,
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimn., Szabadka
Lorántffy Zsuzsanna református Kollégium, Nagyvárad,
Petőfi Sándor Elméleti Liceum Székelyhíd,

Simion Bărnuţiu Főgimnázium, Szilágysomlyó

Zrínyi Ilona Középiskola, Beregszász,
Mezőgazdasági Iskola, Topolya
Doszitej Obrádovity Gimnázium, Topolya
Bosa Milicevic Közgazdasági Középiskola, Szabadka
Ivan Sarić Műszaki Iskola, Szabadka
Svetozár Markovic Gimnázium, SzabadkaMagyarországi iskolák


Árpád Gimnázium,Tata
Berze Nagy János Gimnázium, Szakiskola és Kollégium, Gyöngyös
Bocskai István Gimnázium, Biharkeresztes
Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc
Katona József Gimnázium, Kecskemét
Neumann János Középiskola, Eger
Petőfi Sándor Gimnázium, Mezőberény
Rákóczi György Gimnázium, Derecske
Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátói Szak., Miskolc
Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium, Eger
Zrínyi Ilona Gimnázium, Nyíregyháza
Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg


Tóth Árpád Nemzetközi Középiskolai Versmondó Verseny
eredmények
tovább »
2018-03-21
17. Nemzetközi Középiskolai Tóth Árpád Szavalóverseny
Tóth Árpád születésének 132. évfordulója alkalmából a Tóth Árpád Gimnázium Tóth Eszter Könyvtárában rendezzük meg a szavalóversenyünket.
tovább »
2018-01-22
Tóth Árpád Szavalóverseny
2016. október 10. 15.00
TÁG Tóth Eszter Könyvtár
tovább »
2016-09-19
Bejelentkezés
Nyitva tartás
 • H: 7:30-16:00
 • K: 7:30-16:00
 • Sz: 7:30-16:00
 • Cs: 7:30-16:00
 • P: 7:30-14.00
Elérhetőség
 • Tóth Árpád Gimnázium
 • Tóth Eszter Könyvtár
 • 4024 Debrecen
 • Szombathi I. u. 12.
 • +36/52/411-225/122
 • totheszterkonyvtar
 • @gmail.com
Partnereink
Hasznos oldalak