Versenyek
Néhány éve „megfertőzött” az Európai Unió. Bankós Csaba tanár úr, akkori igazgatóhelyettesünk hívta fel figyelmemet a lehetőségekre. Azóta rendszeresen készítek fel diákokat tanulmányi versenyekre a témában Nagyon fontosnak tartom, hogy minél többet tudjatok az új lehetőségekről, a feltételekről, a jogaitokról, a kihívásokról, a buktatókról, hogy biztonságosan mozoghassatok az EU határain belül. Tarthatjuk helyes döntésnek, tarthatjuk helytelennek, hogy beléptünk, de itt vagyunk. Felsorolok néhány versenyt, melyeken TÁG-os diákok már sok sikert mondhatnak magukénak. Ahol tudom, megadom az internetes oldalakat, melyeken részletesebben megismerkedhettek velük.

Jó felkészülést és versenyzést kívánok!
Sárosi Ágnes tanárnőA Mi Európánk
http://tarsoly.shp.hu/hpc/web.php?a=tarsoly
A székesfehérvári Tarsoly Egyesület és a pozsonyi Szövetség a Közös Célokért Társulás hirdeti meg évente az interregionális vetélkedőt a Kárpát-medencében élő középiskolásoknak. Három internetes forduló után a döntő három legjobb csapata egy nyári strasbourgi tanulmányúton vehet részt.

Diák diplomata
http://www.cgeopol.hu/
A Geopolitikai Tanács Közhasznú Alapítvány – a Külügyminisztérium támogatásával - 2008-ban hirdette meg utoljára középiskolások számára. A vetélkedő célja a külpolitika és a diplomácia népszerűsítése. Megmérettetési lehetőség azoknak, akik érdeklődnek a történelem, a külpolitika és a diplomácia iránt. Az első fordulóban egy esszét kellet készíteni a versenyzőknek a diplomácia témájában, a másodikban internetes cikkeket kellet írniuk. A Budapesten szervezett döntőben, mely komoly diplomáciai szabályok szerint zajlott szóbeli és írásbeli feladatokat kellett megoldaniuk. Az első helyezett diákot Brüsszelbe, a mi második helyezett diákunkat, Marity Patríciát Bécsbe, az ENSZ Bécsi Központjába vitték el.
Remélem, a verseny folytatódik a jövőben.

Európai Ifjúsági Parlament Magyarország
http://www.pillar-europe.eu/index.php/eip-kezdolap.146.html
Fő célja az elsősorban 16-22 évesek társadalmi részvételének erősítése, a kontinens jövőjének közös alakítása érdekében. 2007 óta vesz részt hazánk a hálózatban. Célkitűzésük, hogy a European Youth Parliament nemzetközi hálózat teljes jogú tagjává válva Magyarország fiataljai is lehetőséghez juthassanak –egy európai szintű fórumon– véleményük kifejtésére. Egy EU-s verseny egyik jutalmaként Deli Nikolett, Marity Patrícia, Nemes Ágnes és Csizmadia József a parlament tagjai lettek. A parlament évente ülésezik, angol, francia és német nyelven folynak a viták minden évben meghatározott témákban.

ENSZ és UNESCO
http://www.enszmodell.hu/
A Magyar UNESCO Bizottság és a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület rendezi a középiskolai vetélkedőt. Témái általában: az EU, az ENSZ, az UNESCO működése, Magyarország részvétele ezekben az intézményekben, a világörökség helyszínei és a környezetvédelem.
A verseny első része egy ötfordulós e-mail útján lebonyolítandó levelezéses verseny. A második rész egy kb. 10 oldalas esszé megírása. A verseny legjobb csapatai egy egynapos konferencián vehetnek részt, ahol az addig elsajátított tudás segítségével – egy tárgyalási szimuláció során – a gyakorlatban is megismerkedhetnek az UNESCO működésével és döntéshozatalával.

Fiatalok a nemzetközi kapcsolatok építésében
http://aueger.wordpress.com/archiv/esemenyek/vetelkedok/felhivas-kozepiskolasoknak/
Az Agria Universitas Egyesület és az Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszéke által meghirdetett verseny célja, hogy a diákok ismereteket szerezzenek a nemzetközi kapcsolatok rendszeréről, a nemzetközi szervezetekről. A vetélkedő során a résztvevők az alapvető történelmi, külpolitikai ismereteikből kiindulva megismerkedhetnek az EU, a NATO és Oroszország kapcsolataival és politikájuk alakításával is. A vetélkedő elődöntője két részből áll: minden résztvevő csapatnak elektronikusan meg kell oldania egy feladatlapot, majd saját iskolájában nyílt napot kell rendeznie egy adott témában.
A feladatlap és a nyílt nap eredményei alapján kerülnek be a csoportok a döntőbe, ahol történelmi, európai uniós és napi külpolitikai ismereteik felhasználásával kell írásbeli és szóbeli feladatokat megoldaniuk. Az első helyezett diákcsoport és a felkészítő tanáruk díja egy brüsszeli tanulmányút. Deli Nikolett, Marity Patrícia, Nemes Ágnes és Csizmadia József 2008-ban második helyezést ért el, s részt vehettek egy brüsszeli tanulmányúton. Ellátogattak az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a NATO brüsszeli központjaiba.

Polgár az európai demokráciában Országos Tanulmányi Verseny
http://www.civitas.hu
A Civitas Egyesület által szervezett „Polgár az európai demokráciában” tanulmányi verseny első fordulóján írásbeli tesztet töltenek ki a versenyzők, a területi és az országos döntőn kreativitást, retorikai képességeket kívánó szituációs feladatok egészítik ki a tesztet (pl. parlamenti frakcióvita, beadványkészítés, parlamenti választási kortes beszéd, sajtótájékoztató). Az országos döntő második napján a versenyzőket úgynevezett „demokrácia – séta” keretében közjogi méltóságok látják vendégül: az állampolgári jogok biztosa, az alkotmánybírák, a Parlament házelnökei, miniszterelnökök. Találkoztunk már Sólyom Lászlóval, Magyarország köztársasági elnökével, Medgyessy Péter miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenc sportminiszterrel, Áder János, Weckler Ferenc házelnökökkel, Gönczöl Katalin, Kaltenbach Jenő ombudsmanokkal, Holló Andrással, az Alkotmánybíróság elnökével, Györgyi Kálmán főügyésszel, ellátogattunk a köztársasági elnök rezidenciájába.
Legszebb eredményünk egy második helyezés: 2004. Kovács László, Tóth Márton, Othman Mohamed és Siró Áron. Az első helyezett csapat jutalma minden évben egy külföldi tanulmányút. 2004. májusában Budapest adott otthont a több mint 40 országban működő Civitas szervezetek világtalálkozójának. A konferencia programjai a Hilton Hotelben és a Parlament Felsőházi termében zajlottak. A rendezvényen a magyarországi döntő három csapata – köztük a TÁG-os diákok – angol nyelven mutattak be néhányat a verseny feladataiból.

Szóval?! Országos Vitaverseny
http://www.szoval.eu/
Országos disputa-verseny, a Vita-csata ezen a néven folytatódik. Célja, hogy a 14-18 éves középiskolás fiatalok érdeklődését felkeltse az uniós kérdések, dilemmák iránt. A verseny fejleszti a vitakultúrát, a fiatalok kommunikációs és érvelő készségét, kritikus gondolkodását. Ez a rendezvény is a disputaversenyek szigorú nemzetközi szabályai szerint zajlik.

Út Európába, Európa új utakon
A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara kultúrtörténet versenyt hirdetetett háromfős csapatoknak. Az első fordulóban egy kb. 10 oldalas esszét kellet írni az európai gondolat, a kisebbségek, a régiók, a az európai irodalom témaköreiben egy választott témában. A döntőbe a harminc legjobb esszét író csapat kerül.

Úton Európába
http://ddok.freetzi.com/index.php?lap=rolunk
Hajdú-Bihar Megye önkormányzata és a városi diákszövetség minden tavasszal megrendezi a versenyt, melyen már két alkalommal értünk el első helyezést. Jutalomként egyik évben Franciaországban, a másik évben Lengyelországban töltöttek el egy-egy hetet a győztesek. A verseny egy írásbeli és egy szóbeli részből áll. Az írásbelin az Európai Unió a téma, a szóbelin játékos – kreatív feladatok várhatók.

Világvándor
http://www.ajtp.hu/digitalcity/news/newsheading.jsp?dom=AAAANXBY&hir=BAAFKFXG&fmn=AAABBVZE&prt=AAAANXBF
A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 2007 óta minden májusban megrendezi AJTP-s diákok számára a Világvándor Találkozót. A háromnapos találkozó első napján írásbeli kérdéssort kell kitölteni az EU-ról és egy választott európai országról. Második napon be kell mutatni a választott országot 10-15 perces színpadi produkcióban. Harmadik napon ülésezik a diákok „Európai Parlamentje” megadott vitatémák alapján. A programot Vadaspark, Élményfürdő, Múzeum-falu szabadprogramok egészítik ki. 2009-ben Katrin Ilona, Pintye Alexandra, Tarsoly Bianka, Tóth Dóra, Ványai Anita és Zsurka Géza 3., 2010-ben Katrin Ilona, Tóth Dóra, Tarsoly Bianka, Ványai Anita, Orosz László és Zsurka Géza 2. helyezést értek el.

Vita-csata
http://www.kultindex.hu/view.php?id=23057&menu=theme
A Magyarország 2011-es európai uniós elnökségére való felkészülés jegyében rendezték 2010 tavaszán a háromnapos vitaversenyt észak-alföldi és dél-alföldi középiskolás diákok számára. A nemzetközi szabályoknak megfelelően lebonyolított disputa témája az Európai Unió volt: működése, hatása polgárai életére történelmi, társadalmi, vagy akár gazdasági szempontból. A komoly témákról folyó vitát interaktív, közösségformáló játékok és médiapedagógiai foglalkozások színesítették. A programban a vitaverseny fordulói mellett szerepelt személyes kampányfilm-forgatás, uniós ismeretszerző játék angol nyelvtanárral és rendhagyó zenés-táncos program is. A rendezvény célja nem kevesebb, mint a korosztály érdeklődésének felkeltése európai állampolgárságukban és kommunikációs képességükben rejlő lehetőségeikre, amely segítséget nyújthat a jövőben pályaválasztásukhoz. Istvándi Fruzsina Pintye Alexandra, Tarsoly Bianka, Tóth Dóra, Patai tamás és Zsurka Géza 4. helyezést értek el.
Bejelentkezés
Nyitva tartás
 • H: 7:30-16:00
 • K: 7:30-16:00
 • Sz: 7:30-16:00
 • Cs: 7:30-16:00
 • P: 7:30-14.00
Elérhetőség
 • Tóth Árpád Gimnázium
 • Tóth Eszter Könyvtár
 • 4024 Debrecen
 • Szombathi I. u. 12.
 • +36/52/411-225/122
 • totheszterkonyvtar
 • @gmail.com
Partnereink
Hasznos oldalak